Bezig met laden...
Duurzaamheidsaward voor 'We gaan het meemaken'
v0lkendevl4s | 29 maart 2018

Tekst van website House of Design:

‘Het gaat over innovativiteit, de verankering, de cross over, het gaat over mensen’. Mooie woorden van de jury over ons project We gaan het meemaken. Afgelopen week wonnen we met het project de Duurzaamheidsaward 2018. De prijs is een initiatief van de Provincie Groningen en werd dit jaar voor het eerst uitgereikt.

De concurrentie was stevig. Uit 23 projecten was een voorselectie gemaakt van 3; We gaan het meemaken, Bos en Hout en Waste no Waste. De jury bestond uit: Dorothea Piek (VNO-NCW, namens ondernemers), Kees Jan Siderius (IVN, namens organisaties), Henk Moll (RUG, namens onderzoeksinstellingen) en Catrinus Jepma (RUG, namens onderwijs).

Eileen Blackmore: ‘We zijn super trots want We gaan het meemaken raakt alle harten; van zowel boeren, als de vissers, de ondernemers en de jonge mensen die de toekomst in handen hebben.’

De provincie wil met de award laten zien welke initiatieven er zijn en welke projecten er lopen op het gebied van duurzaamheid. Gedeputeerde Nienke Homan: ‘We doen al veel aan duurzaamheid maar het moet echt nog veel meer. En dat kan alleen maar als het onderdeel wordt van al onze programma’s. Vandaag hebben we een paar in de spotlight gezet.’

De award is gemaakt door Kunsteboer Wiiliam van de Velde.

Hier nog een film van de uitreiking: https://youtu.be/PnyQsrHaE3Y

 

STOPcontact geopend
v0lkendevl4s | 16 juni 2017
Artikel in weekendeditie Dagblad van het Noorden
v0lkendevl4s | 17 december 2016

Op de tentoonstelling in het KinderBoekenHuis in Winsum zijn ruim veertig uitgaven te zien, variërend van de eerste van Hetzel tot en met de vorige maand uitgekomen uitgave van Gottmer. Ook zijn er een aantal strips uit het Nederlands Stripmuseum in Groningen. De Vlas stelde twaalf zuilen samen met teksten en vooral veel illustraties uit het boek en van Winsum in die tijd. Dat idee ontstond vanuit de samenwerking met de Historische Vereniging Winsum-Obergum, die op de zolder van het dit voorjaar geopende KinderBoekenHuis naast de Obergumer kerk zetelt. ,,Hoe zouden de hoofdpersonen Rémi en Vitalis Winsum en Obergum hebben aangetroffen, had hun zwerftocht vanuit Frankrijk destijds niet naar Londen maar naar Noord-Groningen geleid, dat wilden wij weten’’, vertelt Jacques Tersteeg (70) van de historische vereniging. Armoede Dus bracht hij tegeltjes met afbeeldingen van kinderspelen, gevonden in een pand in de Westerstraat dat momenteel wordt gerenoveerd, en ging hij op zoek in de archieven. Want Winsum is dan wel niet getroffen door een mijnramp, zoals Rémi die meemaakte, maar wel door een cholera-epidemie die rond 1866 ruim zestig levens eiste. Ook armoede was, bij een bevolking die grotendeels leefde van de landbouw, een groot probleem. De diaconie exploiteerde een aantal armenhuisjes en een gasthuis voor weduwnaars en weduwen, zoals op oude foto’s te zien is. ,,Het verhaal van de vondeling Rémi die met de Italiaanse artiest Vitalis door Frankrijk en een stukje Engeland zwerft en na veel ontberingen uiteindelijk zijn ouders terugvindt, is een klassiek motief in de literatuur’’, verklaart Tersteeg het nog altijd voortdurende succes van Alleen op de wereld. Fascinerend verhaald Voor het bestuur van het KinderBoekenHuis was de serie die de VPRO sinds begin deze maand dagelijks uitzendt via NPO Zapp de aanleiding om de eerste expositie in het nieuwe pand juist aan deze titel te wijden. Voorzitter Jan Kiewiet (66), die de bijzondere route die Rémi en Vitalis volgden voor de tentoonstelling in kaart bracht, weet nog goed hoeveel indruk het boek op hem als kind maakte. ,,Ik vond het een fascinerend verhaal, met name door het vele ongeluk. Het sluit heel goed aan bij het kerstgevoel.’’

We gaan het meemaken
v0lkendevl4s | 11 oktober 2016

In de regio is veel materiaal, kennis en talent aanwezig. Is het wel nodig dat we zo veel importeren? Kunnen we de grondstoffen niet zelf verbouwen? Kunnen we de materialen en producten niet zelf maken? Met mensen die nog weten hoe je dat vroeger deed én met hen die kunnen spelen met het nieuwe digitale gereedschap. Dan kunnen we in de regio blijven wonen en werken met materialen waarmee we onze huizen, bedrijven en scholen kunnen inrichten. En wanneer we de spullen niet meer nodig hebben, kunnen ze worden hergebruikt of weer de grond in.

Skutsjemonument Earnewâld
v0lkendevl4s | 25 juni 2016

Voor mijn ouderlijk dorp Earnewâld maakte ik samen met mijn broer, fotograaf Fonger de Vlas, een kunstwerk ter ere van het jaarlijkse Skûtsjesilen. Het kunstwerk doet recht aan de status van 'skûtsjedoarp' dat Earnewâld heeft.
Voor het ontwerp ben ik uitgegaan van de grote collectie foto's die Fonger heeft over het skûtsjesilen. Op koperen plaatjes staan alle winnaars vanaf 1946 van de jaarlijkske wedstrijd in Earnewâld. In de tekening ligt het skûtsje van Earnewâld (E in het zeil) uiteraard voorop. En niet zonder recht overigens, want de laatste winnaar was in 2015 ook wel degelijk het Earnewâldster Skûtsje met schipper Gerhard Pietersma.

Kinderboekenhuis Winsum geopend
v0lkendevl4s | 28 mei 2016

De volledig verbouwde voormalige aula aan het Kerkpad in Winsum (Obergum) is de nieuwe locatie voor het KinderBoekenHuis, met een grote collectie van ruim 30.000 unieke historische kinderboeken. Onder architectuur van de Zwarte Hond en ingericht met boekenkasten door Harryvan en de inspanning van vele lokale ondernemers en vrijwilligers is een prachtig klein museum verrezen dat een bezoek meer dan waard is.

Ons team is winnaar van de pitch voor de nieuwe invulling van oude Buitenschool
v0lkendevl4s | 12 februari 2016

tekst: Lieke van den Krommenacker / Dagblad van het Noorden, 12 feb.
 

De voormalige Groninger Buitenschool in Glimmen wordt een plek waar zorg, evenementen, horeca, cultuur en wonen samenkomen. Vier Glimmenaren wonnen donderdag de pitch voor de herbestemming met hun plan voor coöperatie ‘de Buitenschool'.