Circulair productdesign

Op initiatief van House of Design zijn zes professionele ontwerpers en kunstenaars de afgelopen jaren gevraagd om producten te ontwerpen, geïnspireerd door het Waddengebied, gemaakt van lokale materialen. Samen met een netwerk aan partijen uit de keten onderzochten ze de mogelijkheden van een drietal circulaire en uniek vormgegeven producten: een kruk, een interieurproduct en iets voor op de ontbijttafel dat ook als relatiegeschenk kan dienen.

Langs onze Waddenkust is veel materiaal, kennis en talent aanwezig. Is het wel nodig dat we zoveel producten ver weg laten maken en dan importeren? Kunnen de inwoners van de kustregio de grondstoffen niet zelf verbouwen om producten van te maken? Wat kunnen we maken van de grondstoffen die onze omgeving al te bieden heeft zonder de aarde onnodig uit te putten?

Drie jaar is er geëxperimenteerd met diverse grondstoffen en zijn gesprekken gevoerd met vissers, boeren, ambachtslieden, ondernemers, gemeente-ambtenaren, docenten en mogelijke afnemers. Trots kunnen we de resultaten laten zien in deze brochure.

(tekst: House of Design, foto Janna Bathoorn)