Bezig met laden...
Volken de Vlas | 10 april 2019

Het afgelopen jaar deed ik vanuit de studio in samenwerking met de innovatieve betonproducent Evolve onderzoek naar de ontwikkeling van duurzaam streekeigen terrazzo: Diggels. Het woord 'diggels' is Gronings en Fries voor scherven aardewerk of glas.

 

Traditioneel terrazzo bestaat uit leem of beton waaraan een toeslag van steensnippers is toegevoegd bestaande uit nieuw gewonnen exotisch hardsteen zoals marmer en graniet. Vanuit het project Diggels heb ik de haalbaarheid onderzocht van het produceren van terrazzo met streekeigen toeslag, en dan met name gerecyclede stromen zoals glasscherven, puingranulaat. Maar ook natuurlijke materialen zoals schelpen.

 

Het onderzoek is succesvol verlopen. De haalbaarheid is aangetoond en in de loop van dit jaar zullen de eerste recepten door de producent in productie worden genomen.

 

Gelijktijdig met dit onderzoek deed collega Gerard de Hoop onderzoek naar de ontwikkeling van duurzaam beton onder de naam Piton.
Vanuit (o.a) onze gedeelde interesse voor duurzame en circulaire materiaalontwikkeling zijn we een meer structurele samenwerking begonnen onder de naam Studio Volop.

De resultaten (veel foto's) van de onderzoeken Diggels en Piton zijn te vinden op deze site.