Bezig met laden...
Volken de Vlas | 31 oktober 2015

Volken de Vlas maakt tafels, kasten, stoelen en lampen. Van hout, karton en bamboe. Op dit moment is hij bezig met het opzetten van een nieuwe lijn. Het gaat om een serie van vier puzzelbare lampen, die de namen Pokka, Bello, Sonna en Juno hebben meegekregen. Ze worden onder zijn nieuwe label Ooghart in februari gepresenteerd en in de markt gezet. Nu de modellen zo goed als klaar zijn, gaat hij op zoek naar een geschikte producent. Vanwaar die naam; Ooghart? ,,Vormgeven is voor mij echt kíjken naar dingen, naar schoonheid. Dat roept gevoelens bij mij op. Ik ontwerp dus met mijn hart.''

De nieuwe lampen bestaan uit losse onderdelen die in een plat brievenbuspakketje verpakt worden geleverd. Er zit zelfs een kleine fitting bij. Je kunt ze zelf gemakkelijk in elkaar schuiven, puzzelen. Het materiaal bestaat uit vederlicht vliegtuigtriplex, een soort restproduct van berkenhout. Net als de rest van Volkens werk hebben de lampen een organische vorm en zijn ze gemaakt van natuurlijke materialen. Dient hier de natuur als inspiratiebron?

,,Misschien. Ik weet het niet waar precies mijn inspiratie vandaan komt. In elk geval heeft het wel te maken met het idee van krijgen en geven. Ik kríjg een idee, dat is een cadeau. En ik gééf vorm. Ik krijg iets en ik geef iets, dat inspireert me. Wel zou je kunnen zeggen dat ik inspiratie krijg door de natuur. Ik kijk niet zozeer om me heen naar voorbeelden buiten me. Ik stel me eerder open om van binnenuit verbinding te krijgen met de beelden die zich in me voordoen, geïnspireerde oorspronkelijke beelden.''

,,De organische vormen van mijn modellen borduren voort op wat ik eens van een halve tennisracket en een frame van een fietswiel heb gemaakt. Die materialen had ik ergens gevonden. Zo'n halve racket heeft zo' n gedraaide vorm. Daar ben ik eigenlijk mee verder gegaan.'' Dit zie je niet alleen in zijn lampen, maar ook bij zijn tafels en stoelen.Volken is een geboren en getogen Fries. Hij deed eerst een kunstvakopleiding in Leeuwarden en is halverwege die studie overgestapt naar de Kunstacademie Minerva in Groningen om autonome kunst te gaan studeren.,,Ik heb toen vooral beelden, stellages en schilderijen gemaakt. Naast mijn studie heb ik negen jaar bij een ambachtelijke meubelmaker gewerkt. Zo kwamen studie en vak voor mij samen. Creëren is een soort natuur van me. Ik beleef plezier aan het maken. Het is voor mij een vreugdevolle speelsheid.''

 

apart kader:

Kinderboekenmuseum

Volken de Vlas heeft via House of Design de opdracht gekregen het kinderboekenmuseum in Winsum deels in te richten. Hij maakt een leestafel van vier meter, lampen en een wandmozaïek van kaften van oude - beschadigde- kinderboeken. Hij snijdt er tegeltjes uit en verwerkt ze tot een groter object.

Voor de lampen heeft hij samenwerking gezocht met leerlingen van basisschool de Tiggeldobbe in Winsum. Die hebben met bestaande teksten en plaatjes uit oude kinderboeken nieuwe verhaaltjes samengesteld. Van deze kartonnen kaartjes maakt Volken zes lampen die in het museum komen te hangen.

Iedereen kent Ikea Groningen. Maar niemand weet dat een deur verderop Gronings design wordt gemaakt. In de voormalige loods van bussenbedrijf Arriva ontwerpt Volken de Vlas organische lampen en meubels.

In de Wonen&Co bijlage van het DvhN en de Leeuwarder Courant een groot artikel over mijn ontwerpstudio. Veel foto's van o.a. nieuwe lampontwerpen en de aankondiging van mijn eigen label 'Ooghart'.

 

TEKST SHYRA HUETING
FOTO'S CORNÉ SPARIDAENS

Het is lastig te vinden. Een smal pad tussen stoplichten en woonwarenhuis voert naar onopvallende megaloodsen waar in een nabij verleden stadsbussen onderdak vonden. Tegenwoordig zijn ze het domein van kunstenaars die er wonen en werken: schilders, vormgevers, muzikanten en theatermakers. Volken de Vlas - kunstenaar, vormgever en eigenaar van Volken de Vlas Ontwerpstudio - is één van hen. Ergens achter twee geparkeerde oldtimerbussen - momenteel mobiele huizen van avonturiers - bevindt zich zijn kantoor.

,,Dit is mijn nette ruimte. Hier staan ook mijn prototypes en sommige van mijn meubels. Er komt binnenkort ook een werkplaats. Ik zit nog maar net op deze locatie'', vertelt Volken, gezeten aan een robuuste tafel van eigen ontwerp. De tafelpoten kruisen elkaar en vormen zo een grote X. Alle onderdelen van het grote meubelstuk liggen los, als puzzelstukjes in elkaar geschoven. Alles past precies. Daardoor wiebelt de tafel niet.

,,Ik hou erg van de techniek, van de puzzelbare vorm en dat dingen in en uit elkaar kunnen. Verder zou je kunnen zeggen dat schoonheid het thema in mijn werk is. Dat betekent voor míj dat alles mooi in verhouding, in balans is.''